вівторок, 29 березня 2016 р.

Умови праці.

Робота тракториста протікає на відкритому повітрі і пов'язана з впливом на нього метеорологічних факторів, що залежать від кліматичної зони, пори року, умов погоди, підвищується значимість впливу суб'єктивних факторів на результати діяльності та безпеку руху. Тривалість робочої зміни тракториста сягає в багатьох випадках 10-12 годин. На тракториста в процесі праці діють два основні види навантажень - фізичне і нервово-емоційне.

Ці специфічні умови повинні враховуватися в комплексі заходів з організації нормування праці. Також слід зазначити, що складність праці є однією з головних складових його оплати. Велике значення для підвищення продуктивності праці, збільшення обсягу зробленої роботи має поліпшення організації нормування заробітної плати. Виконанню цих завдань має сприяти правильне застосування і дотримання чинного законодавства з заробітної плати.

Тракторист-машиніст має справу не тільки з технікою, а й з живою природою — тваринами, рослинами. Тому, крім знань техніки, він повинен володіти біологічними і агротехнічними знаннями. За своїм характером діяльність тракториста поступово наближається, з одного боку, до праці індустріального працівника, а з іншого, — до праці спеціаліста технолога сільськогосподарського виробництва, дедалі більше насичуючись інтелектуальним змістом.

Рівень розвитку сільського господарства, його економічна ефективність переважно визначаються однією з наймасовіших професій — тракториста.

Адже він і орач, і сіяч, і хлібороб. Він проводить механізовану обробку грунту, вносить добрива, здійснює посів насіння, висаджує розсаду. Крім цього, він бере безпосередню участь у збиранні різних сільськогосподарських культур. Усе, що вирощено у полі, повинно бути зібране за короткий термін, і тракторист — найактивніший учасник цього процесу.

Також в обов'язки тракториста входить щоденний догляд за сільськогосподарською технікою, її технічне обслуговування. Кваліфіковані механізатори мають також посвідчення водія.

Розширення профілю професії тракториста, використання нової складної техніки, збільшення робочих швидкостей спричинили зміни і ускладнення в його професійній діяльності, збільшення вимог, що ставляться до особистості працівника. Сучасна сільськогосподарська техніка, трактор, комбайн дуже складні. У їх конструкціях поєднані досягнення багатьох галузей знань — механіки, гідравліки, матеріалознавства, теплотехніки, а також знань і навичок, пов'язаних з експлуатацією різних марок тракторів та іншої сільськогосподарської техніки. Наприклад, трактор Т-150 нині агрегатується з близько 150 різноманітними сільськогосподарськими машинами. Зараз випускається сільгосптехніка, що може працювати на швидкостях 9-15 км/год. Перед трактористом ставляться високі вимоги до точності водіння тракторного агрегату, де відхилення від траєкторії руху не перевищує 3-6 см. Окрім того, тракторист здійснює значну кількість рухів корпусом і головою, що пов'язане з оглядом задньої зони. Він здійснює за зміну близько 1500 рухів рульовим колесом.

Висококваліфікований тракторист має добре знати техніку, вміти легко і швидко усунути чи попередити несправності, уникнути втрати часу в гарячу пору жнив.

Немає коментарів:

Дописати коментар